dinsdag 31 maart 2015

Tuinbonen en blauwschokkers
 24 maart

Hoera ! De akkers zijn gefreesd door Richard Bruin, de loonwerker van het Oosterdel. Hij vaart met zijn schuit de trekker op het land en voor je het weet ziet ons landje er piekfijn uit. Tijd om te zaaien ! De tuinbonen zitten er al in, Bas heeft in de andere tunnel oa spinazie en sla gezaaid. Ik heb de blauwschokkers, of, capucijners gezaaid. We maken tunnels van vliesdoek, om de plantjes tegen kou en vogelvraat te beschermen.

Afgelopen maandag heeft Bas de eerste ganzeneieren gevonden !



Emmertje biologische mestkorrels en handige tonkinstokken.


  
Blauwschokkers, ik wil ze dan toch wel netjes zaaien, dus 3 rechte geulen met ongeveer 40 cm tussenruimte en ongeveer om de 5 cm een zaadje. Het ziet er preciezer uit dan het in werkelijkheid is, maar bij het onkruid plukken is het handig om de plantjes waar het om gaat duidelijk op een rijtje te hebben !


Strakke tunnels van Bas, met de tuinbonen en diverse andere groente



Rol vliesdoek en heel in de verte mijn vader op zijn vaste plantentuin.

Rabarber




Tot de volgende keer !


donderdag 12 maart 2015

 Zaadjes verzamelen en het eerste onkruidgevecht
zaterdag 28 februari en 10 maart

 Het begint weer te kriebelen, thuis is onze zoon druk bezig met de moestuinpotjes van een slimme supermarkt, op de akker kan ik nog steeds niet zaaien omdat er eerst gefreesd moet worden...het is s'nachts nog best koud, dus misschien moet ik gewoon geduldig zijn....
Sommige gewassen zaaien we wel voor, zoals artisjok, pompoen, courgette en patisson, daar hebben we goede ervaringen mee. Andere gewassen doen het eigenlijk het beste als je ze direct in de volle grond zaait en ze niet hoeft te verplaatsen.
We hebben het vorige seizoen weer allerlei zaden zelf gewonnen; Koriander, goudsbloem, spinazie en tuinbonen. Pompoenzaad win ik niet zelf omdat we verschillende soorten hebben en het zaad is dan gemengd. We hebben eens hele gekke pompoenen gehad op die manier.
Voor nu is er nog genoeg te doen op de akker, de frambozen zijn gesnoeid, het beginnende onkruid moeten we nu wieden, dat scheelt straks weer werk !

Korianderzaad, zo hebben we het te drogen gehangen .

  
Onder toeziend oog van Silke schud Bas de zaadjes van de takken. Dat ruikt lekker !


Tuinbonen

 Korianderzaad en goudsbloem.

Bas en Silke aan het werk in de schuurkas van Nico.


Silke op de Massey Ferguson van opa.

Het eerste knoflookbed heb ik gewied; om deze tijd is er vooral kruiskruid.

Dit knoflookbed pak ik de volgende keer aan.

De Kerf

Ons bootje Tor.

De ganzen zijn er weer, overal zie je paartjes.

Chinese bieslook, onder de uitgebloeide bloemstelen zie je het nieuwe blad.

Rabarber, frambozenrood.

Van de drie aspergebedden die we hebben heb ik er twee het onkruid afgestoken met de schop. Het bed op de voorgrond doe ik de volgende keer als ik weer frisse moed heb !

Nog steeds een laaghangende zon.

Artisjok, oud en nieuw.

maandag 2 maart 2015


De eerste keer van dit seizoen !
dinsdag 24 februari

Een lekker zonnetje, een straffe wind, wij besloten om weer eens richting de Kerf te varen om te kijken hoe het land erbij ligt.
Bas heeft een paar fruitboompjes gekregen en die hebben we geplant. De frambozen gesnoeid en hier en daar wat oud lof opgeruimd. 
Het land is vochtig, nog te nat voor de loonwerker om te frezen, maar het is niet drassig. Hopelijk droogt het snel een beetje op, dan kunnen we de eerste dingen in de gefreesde grond zaaien. Tot die tijd valt er genoeg op te ruimen en ook het onkruid levert het nodige werk op....


 Chinese bieslook komt op tussen het mos...

 Deze knoflook hebben we in het najaar geplant, ze komen goed op ! Net als het kruiskruid....

 De artisjokken hebben de zachte winter tot nu toe overleefd. Ze hebben veel nieuwe stekken gemaakt, die willen we opnieuw planten.



Bas plant een boompje.


De Kerf, nog een beetje kaal en uitgebloeid.


 De knolvenkel was in het vorige seizoen heel snel doorgeschoten, toen heb ik ze maar laten bloeien. Prachtige gele bloemschermen waar ook veel bijen op af kwamen. Nu zie je rond de oude stengels allemaal nieuwe stekken. Ik verwacht niet dat dat mooie knolvenkels worden, je ziet ze nu al bloemstengels vormen.

 Kruisbes bedekt met een soort korstmos.

 'Het nieuwe landje' dit is onze tweede akker, daar kweken we de lelies op.

 Tot de volgende keer !